Γερακότσιχλα (Κεδρότσιχλα) – Turdus pilaris

Διαστάσεις

Μήκος σώματος:25,5 cm

Άνοιγμα φτερών:  39 -42 cm

Βάρος αρσενικού:  80 – 120 gr.

Βάρος θηλυκού:  76 – 128 gr.

 Γνωρίσματα

Σταχτί ουροπήγιο (περιοχή στο μπροστινό πάνω μέρος της ουράς) και σταχτί κεφάλι, στήθος με σκοτεινές κηλίδες.

 Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και βόρεια Ασία. Είδος μεταναστευτικό, αναζητά καλύτερες συνθήκες το χειμώνα στη νότια Ευρώπη και στη νοτιοδυτική Ασία. Μόνιμα τη συναντούμε στην Κεντρική Ευρώπη.

 Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν ενώ οι νότιοι είναι μόνιμοι. Αναπαράγεται σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων, συχνά στις παρυφές των δασών ή σε διάκενα. Φωλιάζει κατά μικρές ομάδες σε δέντρα, συνήθως στο σημείο που ενώνεται ο κορμός με τα κλαδιά.  Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και το εσωτερικό της στρώνεται με  λάσπη.  Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το θηλυκό το οποίο γεννάει 1 – 2 φορές το χρόνο από  5 –  6  αβγά χρώματος ελαφρού γαλάζιου με μικρές καφέ  κηλίδες. Επωάζει για 10 – 13 ημέρες και τα αβγά εκκολάπτονται σε διαφορετικές ημέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 11 – 15   ημερών. Για να ξεχειμωνιάσει μετακινείται το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως τη βόρεια Αφρική.  Τη συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες και σε θαμνότοπους κοντά σε δάση. Συγκεντρώνεται σε κοπάδια μαζί με άλλες τσίχλες.

 Τροφή

Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, πολλές φορές αναποδογυρίζοντας πέτρες,  αλλά και με καρπούς κυρίως  το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 Κυνήγι

Επισκέπτεται τη χώρα μας μετά το Νοέμβριο και κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Αυτή την εποχή μεγάλα κοπάδια κατεβαίνουν χαμηλά για να αναζητήσουν την τροφή τους. Πιο συχνά όμως τη συναντάμε  σε ορεινά υψίπεδα με κέδρα και άλλους θάμνους ή με βαρυχειμωνιές σε δενδρώνες (μηλιές, ροδακινιές κ.λ.π.). Την κυνηγάμε το πρωί με καρτέρι ή όλη τη μέρα στη βοσκή. Χρησιμοποιούμε φυσίγγια Νο 8.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γκάσιος