Κελαηδότσιχλα – Turdus philomelos

Διαστάσεις

Μήκος σώματος:23 cm
Άνοιγμα φτερών:  33 -36 cm
Βάρος αρσενικού:  63 – 84 gr.
Βάρος θηλυκού:  60 – 82 gr.

 Γνωρίσματα

Καστανή τσίχλα με κηλίδες στο στήθος και κιτρινοπορτοκαλί κάτω επιφάνεια φτερούγων.

 Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία. Διαχειμάζει στη δυτική και νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική και νοτιοδυτική Ασία.

 Ενδιαίτημα  –  αναπαραγωγή

Είδος αποδημητικό. Αναπαράγεται σε ενδιαιτήματα με δέντρα, θάμνους, καλλιέργειες, πάρκα και κήπους. Φωλιάζει σε δέντρα και  θάμνους συνήθως στο σημείο που ενώνεται ο κορμός με τα κλαδιά.  Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και είναι στρωμένη με λάσπη.  Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το θηλυκό, το οποίο γεννάει 2 – 3 φορές το χρόνο από 3 – 5  αβγά χρώματος ελαφρού γαλάζιου με μικρές καφέ ή μαύρες κηλίδες. Επωάζει για 10 – 17 ημέρες και τα αβγά εκκολάπτονται σύγχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 11 – 17   ημερών. Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως τη βόρεια Αφρική. Τη συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες, σε ελαιώνες, σε θαμνότοπους και σε ρεματιές. Κοπαδιάζει σε σμήνη με χαλαρή δομή μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης.

 Τροφή

Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και με καρπούς (ελιές κ.λ.π.) κυρίως  το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 Κυνήγι

Το κυνήγι της τσίχλας γίνεται με καρτέρι και με περπατητό ψάξιμο. Το καρτέρι πραγματοποιείται νωρίς το πρωί όταν πηγαίνει από τις θέσεις κουρνιάσματος στις θέσεις που θα αναζητήσει την τροφή της και το απόγευμα όταν επιστρέφει για να κουρνιάσει. Συνήθως οι τόποι που κουρνιάζει είναι πλαγιές προστατευμένες από τον άνεμο και βαθιές  ρεματιές με πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Πετάει σχεδόν πάντα κόντρα στον άνεμο όταν μετακινείται για να κουρνιάσει.  Στο καρτέρι στεκόμαστε με την πλάτη προς τον αέρα και περιμένουμε τις τσίχλες που θ’ ανέβουν από τους χώρους τροφοληψίας. Το κυνήγι με ψάξιμο γίνεται όλη την ημέρα σε θαμνώνες, ελαιώνες, φυσικούς φράχτες ανάμεσα σε καλλιέργειες, ρεματιές κ.λ.π. Χρησιμοποιούμε φυσίγγια με ελαφριές γομώσεις και σκάγια Νο 9 – 10.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org/wiki/Turdus_philomelos