Δενδρότσιχλα (Τσαρτσάρα) – Turdus viscivorus

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 26-29 cm

Άνοιγμα φτερών:  42 -47,5 cm

Βάρος :  100 – 167 gr.

 Γνωρίσματα

Σταχτοκαφέ σώμα με πολλές στρογγυλωπές κηλίδες στο στήθος και την κοιλιά.

 Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια και δυτική Ασία. Μεταναστεύει νοτιότερα και ανατολικά. Στη νότια και δυτική Ευρώπη απαντά όλο το χρόνο, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν, ενώ οι νότιοι είναι σχετικά μόνιμοι όπως συμβαίνει και με τα κοτσύφια. Αναπαράγεται σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων σε μεγάλα υψόμετρα, συχνά στις παρυφές των δασών ή σε διάκενα. Φωλιάζει ψηλά  σε δέντρα και εκδηλώνει έντονη επικράτεια γύρω από τη φωλιά.  Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια , πευκοβελόνες, χόρτα και λάσπη.  Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το θηλυκό το οποίο γεννάει 2 – 3 φορές το χρόνο από 3 – 5  αβγά χρώματος ελαφρού πρασινογάλαζου με μικρές κοκκινοκαφέ  κηλίδες. Επωάζει για  12 – 15 ημέρες και τα αβγά εκκολάπτονται όλα μαζί την ίδια μέρα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 12 – 15   ημερών.

Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως τη βόρεια Αφρική. Τη συναντάμε σε δασικά οικοσυστήματα, κυρίως ελατοδάση. Σχηματίζει μικρά κοπάδια και υπερασπίζεται σθεναρά ένα δέντρο με καρπούς το χειμώνα. Τέτοια δέντρα μπορεί να είναι έλατα ή δρυς με καρπούς ιξού (Viscum album) από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά της (viscivorus = αυτός που τρώει τον ιξό).

 Τροφή

Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, πολλές φορές αναποδογυρίζοντας πέτρες,  αλλά και με καρπούς κυρίως  το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 Κυνήγι

Κυνηγάμε τις τσαρτσάρες σε διάκενα του δάσους το πρωί και το απόγευμα με καρτέρι. Μπορούμε να την κυνηγήσουμε κι όλη τη μέρα με καρτέρι στα δέντρα που ξέρουμε ότι επισκέπτεται για να αναζητήσει την τροφή της. Σε περιόδους με βαρυχειμωνιά κατεβαίνουν χαμηλότερα σε δεντροστοιχίες ακόμα και κοντά ή μέσα σε πόλεις.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γκάσιος