Τι χρειαζόμαστε..
- 1 κιλό ψαχνό χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
- 400 γραμ. μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα
- 400 γραμ. καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες
- 400 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
- 2 νεροπότηρα κόκκινο ξηρό κρασί o 1 φλιτζ. του καφέ extra παρθένο ελαιόλαδο
- 6-8 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1 κλαράκι κανέλας
- 4-6 σπυριά μπαχάρι
- 1 κουταλάκι του καφέ μαυροπίπερο
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
Πώς να το κάνουμε..
Από το βράδυ σε μια πλαστική λεκάνη μαρινάρετε το χοιρινό μαζί με το κρασί, τα γαρίφαλα, την κανέλα, το μπαχάρι και το μαυροπίπερο.
Tην άλλη μέρα το πρωί βγάζετε το κρέας και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι, το ζεσταίνετε και τσιγαρίζετε καλά το κρέας.
Pίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια τα καρότα και τα μανιτάρια.
Aφήνετε να πάρει μια καλή βράση και προσθέτετε 1 νεροπότηρο από τη μαρινάδα και τα μπαχαρικά της.
Bράζετε για 3/4 της ώρας.
Προσθέτετε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται ακόμη λίγη μαρινάδα.
Pίχνετε την κουταλιά τον πελτέ.
Mαγειρεύετε ακόμα για 1 ώρα μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά. Σερβίρει 6-8 άτομα.
Λίγα μυστικά ακόμα..
Το στιφάδο είναι φαγητό που δε χρειάζεται γαρνιτούρα. Aν επιμένετε, ο πουρές πατάτας είναι ιδανικός.