Κοκκινότσιχλα – Turdus iliacus

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 19-23 cm
Άνοιγμα φτερών: 33 – 34,5 cm
Βάρος αρσενικού: 47 – 78 gr.
Βάρος θηλυκού: 46 – 77 gr.

 Γνωρίσματα

Χαρακτηριστικές κοκκινωπές κηλίδες στο κάτω μέρος των φτερών κοντά στο σώμα, ορατές όταν πετάει. Όταν κάθεται διακρίνεται μια κοκκινωπή κηλίδα στα πλάγια του σώματός της.

 Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Ασία. Διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη και την ανατολική Ασία.

 Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος αποδημητικό. Αναπαράγεται σε δασικά οικοσυστήματα έως ψηλά εκεί που σταματούν τα δέντρα και αρχίζουν τα υποαλπικά λιβάδια και σε θαμνοτόπους. Φωλιάζει σε δέντρα, σε θάμνους, ακόμα και στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση. Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου από το θηλυκό το οποίο γεννάει δύο φορές το χρόνο από 4 – 6 αβγά χρώματος πρασινογάλαζου με μεγάλες κοκκινοκαφέ κηλίδες. Τα αβγά επωάζονται για 12 – 13 ημέρες και εκκολάπτονται όλα μαζί ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 8 – 13 ημερών. Μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς , η οικογένεια παραμένει μαζί για δύο περίπου εβδομάδες , εκτός αν το θηλυκό φτιάξει δεύτερη φωλιά οπότε οι νεοσσοί παραμένουν μόνο με το αρσενικό.

Για να ξεχειμωνιάσει, μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως την βόρεια Αφρική. Την συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες σε κοπαδάκια μαζί με άλλες τσίχλες συνήθως με βαρυχειμωνιές και κυρίως στη Β. Ελλάδα.

 Τροφή

Τρέφεται με ασπόνδυλα (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους αλλά και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 Κυνήγι

Την κυνηγάμε με καρτέρι κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών της μαζί με άλλων ειδών τσίχλες. Στον κάμπο την περιμένουμε κοντά σε ψηλά δέντρα που χρησιμοποιεί για να ξεκουράζεται. Το περπατητό κυνήγι σε ρέματα φυτοφράχτες κ.λ.π. επίσης αποδίδει καρπούς.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Redwing_Turdus_iliacus.jpg