Αγριοπερίστερο – Columba livia

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 30 – 34 cm
Άνοιγμα φτερών:  63 -70  cm
Βάρος αρσενικού:  233 – 370 gr.
Βάρος θηλυκού:  235 – 320 gr.

 Γνωρίσματα

Λευκό ουροπήγιο (έτσι λέγεται η περιοχή μπροστά από το πάνω μέρος της ουράς) και δύο μαύρες λωρίδες στο πάνω μέρος των φτερών οι οποίες φαίνονται και όταν έχει κλειστά τα φτερά στα πλάγια του σώματός του.

 Γεωγραφική εξάπλωση

Ευρύτατα εξαπλωμένο είδος. Ζει στην Ευρώπη, στην Ασία, εκτός κεντρικής και βόρειας, και είναι διάσπαρτο σε όλη την Βόρεια και νότια Αφρική.

 Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Είδος επιδημητικό. Ζει και αναπαράγεται σε βραχώδεις πλαγιές σε νησιά και απόκρημνες ακτές. Φωλιάζει κατά αποικίες σε κοιλότητες βράχων. Η φωλιά κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα από ξηρή βλάστηση. Γεννάει 5  φορές το χρόνο, 1 – 2 αβγά τη φορά , λευκού χρώματος, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 16 – 19 μέρες και εκκολάπτονται ασύγχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και φροντίζονται και από τα δύο φύλλα και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 35 – 37 ημέρες.

 Τροφή

Τρέφονται κυρίως με σπόρους και λιγότερο με βλάστηση. Οι νεοσσοί τρέφονται με ένα είδος ρευστού υγρού σαν γάλα που εκκρίνεται από τον πρόλοβο των ενηλίκων και το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

 Κυνήγι

Το κυνήγι του ασκείται σε φαράγγια και απόκρημνες βραχώδεις ακτές οι οποίες συχνά προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα. Χρησιμοποιούμε τσοκαρισμένα όπλα και φυσίγγια με σκάγια Νο. 5-6-7.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γκάσιος