Φάσσα – Columba palumbus

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 40 – 42 cm
Άνοιγμα φτερών:  75 – 80 cm
Βάρος αρσενικού:  462 – 568 gr.
Βάρος θηλυκού:  471 – 566 gr.

Γνωρίσματα

Λευκή κηλίδα στα πλάγια του λαιμού και λευκές λωρίδες στο πάνω μέρος των φτερών που φαίνονται σαν λευκή λωρίδα στα πλάγια του σώματός της όταν κάθεται.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και την ανατολική Ασία και βορειοδυτική Αφρική. Διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη, βορειοδυτική Αφρική και νοτιοανατολική Ασία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Είδος του οποίου οι πληθυσμοί που αναπαράγονται βόρεια και ανατολικά μεταναστεύουν νοτιότερα, ενώ οι πληθυσμοί που αναπαράγονται νότια και δυτικά είναι μόνιμοι. Αναπαράγεται σε μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων που συνήθως είναι δασύλια κοντά σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Φωλιάζει σε δέντρα και υπερασπίζεται  έντονα την περιοχή  γύρω από την φωλιά της. Η φωλιά κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα και είναι μια πρόχειρη «πλατφόρμα» από ξερά κλαδάκια. Γεννάει 1 – 2  φορές το χρόνο, 1 – 2 αβγά τη φορά , λευκού χρώματος, τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλα και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και φροντίζονται και από τα δύο φύλλα και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 20 – 35  ημέρες.

Το χειμώνα μετακινούνται κατά μεγάλα κοπάδια από περιοχή σε περιοχή αναζητώντας τροφή.

 Τροφή

Τρέφονται κυρίως με σπόρους (σιτηρά, καλαμπόκι, βελανίδια κ.λ.π.) και  με βλάστηση που αναζητούν τόσο στα δέντρα όσο και περπατώντας στο έδαφος. Οι νεοσσοί τρέφονται με ένα είδος ρευστού υγρού σαν γάλα που εκκρίνεται από τον πρόλοβο των ενηλίκων και το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

 Κυνήγι

Τον Οκτώβριο εμφανίζονται τα πρώτα μεγάλα κοπάδια που συνήθως μετακινούνται νοτιότερα. Αν βρουν τροφή και δεν ενοχληθούν στο κούρνιασμα μπορεί να παραμείνουν για αρκετές μέρες. Η φάσα έχει τη συνήθεια να κουρνιάζει σε δάση κωνοφόρων (πεύκα , έλατα κ.λ.π.) που βρίσκονται ψηλά και να κατεβαίνει το πρωί για να τραφεί στις πεδινές καλλιέργειες (καλαμπόκια) και στα δρυοδάση, όταν αυτά έχουν βελανίδια. Στις διαδρομές της αυτές ο κυνηγός την περιμένει καλά κρυμμένος, γιατί έχει πολύ καλή όραση. Το κυνήγι της γίνεται και στις περιοχές που βόσκει. Μπορεί να χρειαστεί μέρες παρακολούθησης για να εντοπιστεί ο προορισμός των κοπαδιών.  Βασική προϋπόθεση για να μείνουν οι φάσες στην περιοχή είναι το ανενόχλητο κούρνιασμα. Αν κάποιος τις τουφεκίσει στα δέντρα που κουρνιάζουν, εγκαταλείπουν την περιοχή και δύσκολα την ξαναχρησιμοποιούν την ίδια χρονιά

Για το κυνήγι της χρησιμοποιούμε μακρύκανα και τσοκαρισμένα όπλα και φυσίγγια με βαριές γομώσεις (36 – 40 gr. σκάγια) επειδή δύσκολα έχουμε την ευκαιρία να τουφεκίσουμε σε μικρές αποστάσεις. Το μέγεθος των σκαγιών που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως Νο 5 – 6. Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος που θα επαναφέρει το θήραμα είναι πάντα χρήσιμος.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: http://de.wikipedia.org/wiki/Columba_palumbus