Τρυγόνι – Streptopelia turtur

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 26 – 28 cm
Άνοιγμα φτερών:  47 – 53 cm
Βάρος αρσενικού:  100  – 178 gr.
Βάρος θηλυκού:  95 – 138 gr.

 Γνωρίσματα

Μικρό και  γρήγορο περιστεροειδές με έντονη αντίθεση λευκού και μαύρου στο τελείωμα της ουράς που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής  όταν  απογειώνεται.  Επίσης φέρει χαρακτηριστική σκουρόχρωμη κηλίδα (εναλλαγή λευκού και μαύρου) στα πλάγια του λαιμού.

Γεωγραφική εξάπλωση

Είδος που το συναντάμε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας και της βόρειας Αγγλίας και Ιρλανδίας. Ακόμη το συναντάμε σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Ασίας και της κεντρικής και βόρειας Αφρικής.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα αποφεύγοντας περιοχές που μαστίζονται από δυνατούς ανέμους ή εμφανίζουν υγρές και κρύες συνθήκες. Προτιμάει περιοχές με υψόμετρο κάτω από 350 – 400 μέτρα, αποφεύγοντας τους υγροτόπους. Το θηλυκό χτίζει μια πρόχειρη  φωλιά, σε ύψος, κατά μέσο όρο, 2,5 μέτρα πάνω από το έδαφος. Γεννάει δύο φορές το χρόνο 1 -2 αβγά. Η επώαση αρχίζει μετά τη γέννηση του δεύτερου αβγού και διαρκεί 13 – 14  μέρες. Τα αβγά εκκολάπτονται σύγχρονα.  Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 20  ημέρες. Διαχειμάζει στην  Αφρική.

Τροφή

Τρέφεται με σπόρους αγριόχορτων, δημητριακά και βίκο, δείχνει δε ιδιαίτερη προτίμηση στους ηλιόσπορους. Περιστασιακά καταναλώνει και ζωική τροφή που αποτελείται από σκουλήκια, προνύμφες, έντομα και μικρά σαλιγκάρια.

Κυνήγι

Το κυνήγι του τρυγονιού είναι συναρπαστικό και σε μερικές περιοχές αποτελεί  παραδοσιακό κυνήγι (νότια και δυτική Ελλάδα). Τον Αύγουστο το κυνήγι του περιορίζεται στους πληθυσμούς που αναπαράγονται στη χώρα μας και εντοπίζονται κυρίως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και Θράκη. Το Σεπτέμβριο, όταν αρχίζουν τα περάσματα, το κυνηγάμε με καρτέρι. Για το κυνήγι του χρησιμοποιούμε συνήθως ελαφριάς γόμωσης φυσίγγια  με σκάγια Νο 8 και καλοζυγισμένο όπλο γιατί χρειάζεται πολύ γρήγορη επώμιση και σκόπευση.

Πηγή: Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γκάσιος