Ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ για την υπογραφή της Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα

Ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ για  την υπογραφή της Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Υπεγράφη η ρυθμιστική απόφαση θήρας. Ξεκινά το κυνηγετικό έτος 2018-2019». Αναμένοντας τη δημοσίευση στο σχετικό ΦΕΚ το Υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Μια μέρα πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό, επικαιροποιώντας, με εμπεριστατωμένο και απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις θέσεις που από καιρό είχε εκφράσει και καταθέσει εγγράφως, σε τεχνικό, επιστημονικό, και νομικό επίπεδο, σχετικά με τη Ρυθμιστική Απόφαση θήρας για την Κυνηγετική Περίοδο 2018-2019.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Σ.Ε τόνισε ιδιαίτερα στον αρμόδιο Υπουργό ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση κάρπωσης των Τρυγονιών.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

 

Την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και μεταξύ άλλων συζήτησε για το περιεχόμενο της νέας Ρυθμιστικής. Μετά από αναλυτική και διεξοδική συζήτηση το η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, συμφωνεί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΚΣΕ. Επιπλέον ειδικά για τις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης  η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ επισημαίνει τα εξής:

1) Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ εκφράζει την αντίθεσή της για την μείωση της κάρπωσης για το τρυγόνι από 12 σε 10 ανά έξοδο. Δεν είναι το αριθμητικό ζήτημα της μείωσης, όσο η αίσθηση ότι το κυνήγι ευθύνεται ή επηρεάζει τους πληθυσμούς του τρυγονιού. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα και οι άλλες εννέα  χώρες στις οποίες επιτρέπεται η θήρα τρυγονιού αντέδρασαν σε πρόταση απαγόρευσης του τρυγονιού. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε τη θετική στάση που διατηρεί το Υπουργείο στο ζήτημα του 10ετούς σχεδίου δράσης για το τρυγόνι, με την αντίθεσή του στην πρόταση απαγόρευσης.

2) Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ εκφράζει την αντίθεσή της για περιορισμό της θήρας της ασπρομέτωπης χήνας σε περιοχές του νομού Κιλκίς. Δεν ενημερώθηκε από την αρμοδια δασική αρχή για πρόταση απαγόρευσης, ώστε να καταθέσει τις απόψεις της.

 

3) Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ χαιρετίζει την απόφαση για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου απαγόρευσης θήρας  σε ζώνη 500 μέτρων από χερσαία σύνορα, κατάλοιπο άλλων περιόδων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Με την απόφαση αυτή υιοθετείται η πρόταση που κατέθεσε η ΚΟΜΑΘ, τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 

4) Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ χαιρετίζει την ανακοίνωση για συντονισμένο τρόπο έκδοσης των όποιων απαιτούμενων αποφάσεων για τις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών. Είναι γνωστό πως έως τώρα σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε ασάφεια και υπερβολή ακόμα και στο γραπτό λόγο των τοπικών αποφάσεων, που μόνο σύγχυση προκαλούσε στους πολίτες και στους ανακριτικούς υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση αυτών των αποφάσεων.

 

5) Για το γενικό πλαίσιο υιοθετεί πλήρως την ανακοίνωση της ΚΣΕ και αναγνωρίζει την έγκαιρη υπογραφή της φετινής Ρυθμιστικής από τον Αν. Υπουργό κ. Φάμελλο, αλλά και την πρόθεσή του να διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κυνηγών, χωρίς αιφνιδιασμούς και πολώσεις.

Πηγή: Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης

Tagged: