Άλλο ένα κυνηγόσκυλο θύμα των λύκων στο Βέρμιο

Άλλο ένα κυνηγόσκυλο θύμα των λύκων στο Βέρμιο
Πριν δύο εβδομάδες σε κυνηγετική έξοδο που πραγματοποίησε ένας κυνηγός-μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, στην περιοχή των νέων ανεμογεννητριών προς την μεριά της Κοζάνης, εντόπισε ένα κυνηγόσκυλο από επίθεση λύκων.
Παρά το γεγονός πως οι κυνηγοί δεν επισκέπτονται καθόλου πλέον τις περιοχές στις οποίες έχουν γίνει επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στο παρελθόν, όπως είναι η περιοχή κοντά στον οικισμό της Κουμαριάς, οι λύκοι εξαπλώνονται με αποτέλεσμα να μη σταματά το φαινόμενο της θανάτωσης κυνηγόσκυλων που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαν θανατωθεί πέντε ποιμενικά σκυλιά και μία αγελάδα. Το πρόβλημα προφανώς αγγίζει και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στο Βέρμιο.
Οι εκκλήσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων για αντιμετώπιση του προβλήματος της πληθυσμιακής αύξησης και της επέκτασης της γεωγραφικής εξάπλωσης των λύκων στην Ελλάδα, δεν έχουν ληφθεί ακόμη υπόψη από τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πρόσφατα, λύκοι άρπαξαν και θανάτωσαν δεσποζόμενο σκύλο στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης μέσα από αυλή οικίας στο κέντρο του οικισμού, γεγονός που δείχνει πως εκτός από την πληθυσμιακή αύξηση του λύκου, έχουμε να κάνουμε και με αλλαγή στη συμπεριφορά του, μιας και όπως φαίνεται δε φοβάται πλέον τον άνθρωπο, τους οικισμούς, τα αυτοκίνητα, τα φώτα κλπ.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας θα ενημερώσει ως οφείλει το Δασαρχείο Βέροιας, αλλά και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης για το περιστατικό, με σκοπό να ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιες αρχές με το ζήτημα της διαχείρισης του λύκου.
Εφιστούμε την προσοχή στους κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στα ορεινά του Βερμίου, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ιχνηλάτες ή σκυλιά φέρμας που «ανοίγονται» στο βουνό.
Ανεξάρτητα από τις όποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες αναληφθούν από τα αρμόδια Υπουργεία, εφιστούμε την προσοχή και στους πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο για το πιθανό ενδεχόμενο να συναντήσουν κάποιο λύκο στις εκδρομές τους. Εκτιμούμε πως ειδικά σε οτι αφορά μικρά παιδιά, δε θα πρέπει να μένουν μακρυά από ενήλικες στη φύση. Μπορεί οι πιθανότητες επίθεσης λύκου σε άνθρωπο να είναι ιδιαίτερα μικρές, κανείς όμως δε θα ήθελε να δει το παιδί του να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Tagged: , , ,