Απαγόρευση αλιείας της πέστροφας από 1/11/2017 ως και 15/2/2018

Απαγόρευση αλιείας της πέστροφας από 1/11/2017 ως και 15/2/2018

Από το τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας εστάλη στην προς την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, έγγραφο στο οποίο υπενθυμίζεται η απαγόρευση αλιείας της πέστροφας σε όλες τις λίμνες και τους ποταμούς της επικράτειας στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2017 μέχρι και 15 Φεβρουαρίου 2018 (όπως ισχύει για κάθε έτος από το 1971.

Σκοπός της παραπάνω απαγόρευσης είναι η προστασία της αναπαραγωγής του είδους η οποία λαμβάνει χώρα τη Χειμερινή περίοδο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη ψαριών των εσωτερικών υδάτων.

Η πέστροφα αποτελεί ένα είδος κόσμημα των Ελληνικών ποταμών ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πλέον γευστικά, θρεπτικά και “καθαρά” ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Δυστυχώς πέραν της απαγόρευσης της αλιείας της στα χαρτιά, δεν έχει υπάρξει ακόμη μέχρι σήμερα κανένα διαχειριστικό μέτρο που να ευνοεί τη διατήρηση ή την αύξηση των πληθυσμών της πέστροφας, ενώ αντίθετα, η κατάσταση που παρουσιάζουν σήμερα τα εσωτερικά νερά της χώρας μόνο δραματική κι ανεξέλεγκτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στη Βέροια, ο Τριπόταμος, το ποτάμι που υδροδοτεί την πόλη, με τις μοναδικές “οάσεις” που δημιουργούνται στους κατά τόπους μικρούς καταρράκτες του, που έχει πέστροφες και παλιότερα είχε και καραβίδες, έχει εγκαταλειφθεί έρμαιο οποιουδήποτε επαγγελματία ή πολίτη δε διστάζει να τον ρυπάνει με στερεά ή υγρά απόβλητα.

Το αποτέλεσμα είναι το ποτάμι που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη μας και μοχλό τοπικής ανάπτυξης, να ειναι υποβαθμισμένο και “κρυμμένο κάτω από το χαλάκι”, μιας και τόσο οι αρχές όσο και η  τοπική κοινωνία δε δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό.

Tagged: ,