Έγινε η ρίψη εμβολίων για τη λύσσα στην περιοχή μας

Έγινε η ρίψη εμβολίων για τη λύσσα στην περιοχή μας

Χτες Τρίτη, 24/10/2017, ενημερωθήκαμε από κυνηγούς μέλη του Συλλόγου μας πως στην κυνηγετική τους εξόρμηση στην περιοχή μας, το σκυλί τους έφαγε ένα αντιλυσσικό εμβόλιο από αυτά που ρίχνονται από αέρος για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια που επανεμφανίστηκε η νόσος στη χώρα μας, ενώ από πάνω τους πετούσε το αεροπλάνο που έριχνε τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κρίναμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τα μέλη μας αλλά και κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας μας για τα παρακάτω:

1. Οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που ο σκύλος μας δαγκώσει αντιλυσσικό εμβόλιο – δόλωμα που έχει ριφθεί από αέρος για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό των αλεπούδων (από την κ. Χρυσούλα Δηλέ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Τα εµβόλια περιέχουν ζωντανό ελαττωµένης λοιµογόνου δύναµης  ιό της λύσσας.
Αν κάποιος βρει ένα εµβόλιο δόλωµα σε καµία περίπτωση δεν πρέπει  να έρθει σε επαφή µε αυτό µε γυµνά χέρια.
Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το εµβόλιο είναι άθικτη δεν υπάρχει κίνδυνος µόλυνσης, ακόµη και αν το εξωτερικό καφέ περίβληµα του δολώµατος έχει σπάσει. Ωστόσο οι πολίτες δεν πρέπει  να αγγίζουν µε γυµνά χέρια
 το εµβόλιο δόλωµα ή την πλαστική κάψουλα. Σε περίπτωση επαφής µε το  υγρό περιεχόµενο της κάψουλας του
 εµβολίου δολώµατος, θα πρέπει  να  υπάρχει άµεση µετάβαση στις  υπηρεσίες  υγείας. Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού , κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη ) έχει προσλάβει το δόλωµα στο στόµα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει
σε καµία περίπτωση  να προσπαθήσει  να το αποµακρύνει αλλά  να προτρέψει το σκύλο  να το αφήσει. Στην
περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εµβόλιο – δόλωµα ή όταν  υπάρχει η παραµικρή υποψία γι΄αυτό, ο
ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει  να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόµατος
 του ζώου µε  νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωµα ή  υπάρχει  υποψία ότι το προσέλαβε, ο  
ιδιοκτήτης και τα µέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει  να έρχονται σε επαφή µε γυµνά χέρια µε το ζώο (σάλιο
ή σηµεία του σώµατός του που ενδεχόµενα έχει γλείψει όπως τρίχωµα, περιοχές γύρω από το στόµα, κ.τ.λ.), για
τουλάχιστον µία ηµέρα.
2. Το πρόγραμμα ρίψης αντιλυσσικών εμβολίων από αέρος για τις αλεπούδες:

Το πρόγραμμα της εναέριας διανομής εμβολίων-δολωμάτων είναι το ακόλουθο:
Έναρξη (10/10/2017) από την αερολέσχη της Ξάνθης
Από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις για 6 – 8 πτητικές ημέρες, που θα καλύψουν όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετάβαση στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης (περίπου 17 – 19 Οκτωβρίου).  Συνέχιση των ρίψεων για περίπου 7 – 9 πτητικές ημέρες. Θα καλυφθούν περιοχές της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας και οι βόρειες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια μετάβαση στην αερολέσχη Τερψιθέας Λάρισας (περίπου στις 26 – 27  Οκτωβρίου).
Επιχείρηση για 5 – 7 πτητικές ημέρες για να καλυφθούν οι νότιες περιοχές της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και το νότιο τμήμα της Π.Ε. Πιερίας.
Τέλος οι ρίψεις θα ολοκληρωθούν από την αερολέσχη της Αγρινίου με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης τις 02 – 03 Νοεμβρίου.
Από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν πτήσεις για περίπου 3 – 5 πτητικές ημέρες, και θα καλύψουν περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου, της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μικρά τμήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εμβολιακή καμπάνια του φθινοπώρου του 2017 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2017.

Tagged: ,