Λυσσύποπτη αλεπού εντοπίστηκε στην περιoχή της Νάουσας

Λυσσύποπτη αλεπού εντοπίστηκε στην περιoχή της Νάουσας

Την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Βέροιας, κ. Αθ. Σιδέρης, εντόπισε στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής Νάουσας μία νεαρή αλεπού με ιδιαίτερα παράξενη συμπεριφορά. Η αλεπού, δεν αντέδρασε στην παρουσία του, ενώ καθόταν για ώρα με το κεφάλι σκυμμένο προς το έδαφος, ακίνητη. Γνωρίζοντας την ανάγκη για συλλογή δειγμάτων από την περιοχή Ημαθίας και με δεδομένο το οτι η θανάτωση της αλεπούς ήταν νόμιμη από πλευράς ημερομηνίας και ώρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου πυροβόλησε και σκότωσε την αλεπού.

Δεν είχε μαζί του όμως τα απαραίτητα σύνεργα και εφόδια για να τη συσκευάσει όπως προβλέπεται και έπρεπε να αποχωρήσει από το σημείο λόγω υποχρεώσεων. Στη συνέχεια αφού επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς, επέστρεψε με τα απαραίτητα υλικά.

Η διαδικασία περισυλλογής δείγματος προβλέπει αιμοληψία και αποκοπή του κεφαλιού του λυσσύποπτου ζώου από ειδικό, όλοι όμως οι αρμόδιοι πρότειναν να μην προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες. Έτσι, ο κ. Σιδέρης αποφάσισε να περισυλλέξει την αλεπού και να την τοποθετήσει ολόκληρη σε κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο με πάγο για να διατηρηθεί ως την επόμενη μέρα το πρωί που θα την παρέδιναν στους αρμόδιους.

Ο Κ.Σ. Βέροιας είχε από παλιότερα κατάλληλη θήκη από φελιζόλ που μπορεί να χωρέσει ολόκληρη αλεπού μέσα, όπως και ανθεκτικές μεγάλες σακούλες απορριμάτων.

Οι κ. Σιδέρης τήρησε όλα τα μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα φορέσε δύο ζευγάρια γάντια, και τοποθέτησε την αλεπού σε τρείς μεγάλες σακκούλες απορριμάτων, τις οποίες έδεσε προτού τις τοποθετήσει στο «ψυγείο» από φελιζόλ, μαζί με δύο μεγάλες σακούλες με πάγο. Η όλη συσκευασία μονώθηκε με μονωτική ταινία και το δείγμα ήταν έτοιμο για παράδοση.

Την επόμενη μέρα το πρωί, κατά τις 7.30, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας κ. Κουβακάς, παρέλαβε την αλεπού για να προχωρήσει τις διαδικασίες εξέτασης του δείγματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκρινε πως θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για να μην πανικοβληθεί αναίτια κανείς κυνηγός ή πολίτης.

Χτες, 19/9, ενημερωθήκαμε πως το δείγμα ήταν τελικά αρνητικό στον ιό της λύσσας. Τα εργαστήρια όμως που εξέτασαν το ζώο στην Αθήνα, δεν προχωρούν σε άλλες εξετάσεις με αποτέλεσμα να μη γίνει γνωστά τα παθολογικά αίτια που προκάλεσαν την ιδιαίτερα παράξενη συμπεριφορά της νεαρής αλεπούς.

Η λύσσα επανήλθε στην Ελλάδα το 2012, μετά από αρκετά χρόνια με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην περιοχή του Κιλκίς. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν συμπληρώνεται όμως ο απαιτούμενος αριθμός δειγμάτων στο Υπουργείο που θα έδινε τη δυνατότητα να μπει ξανά η χώρα σε καθεστώς «ελεύθερη λύσσας».