Ανασχηματισμός: τι άλλαξε για το κυνήγι

Ανασχηματισμός: τι άλλαξε για το κυνήγι

Αν και στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης όπως και στην οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αναμένεται κάποια άμεση ή ουσιαστική αλλαγή με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, στα κυνηγετικά τα πράγματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά.

Ο οικολόγος πράσινος κ. Τσιρώνης που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ήταν αρμόδιος για τη θήρα, μετακινήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη θέση του κατέλαβε ο κ. Φάμελος.

Εκτός του κ. Τσιρώνη, μετακινήθηκε και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης στο Υπουργείο Εσωτερικών και τη θέση του κατέλαβε ο κ. Σταθάκης που ήταν Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πριν τον ανασχηματισμό κυκλοφόρησε η είδηση πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «έσπαγε» σε δύο Υπουργεία, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε αυτό της Ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής αυτή η είδηση δεν έχει υλοποιηθεί.

Η θητεία του οικολόγου πράσινου κ. Τσιρώνη υπήρξε μάλλον η πιο αυθαίρετα απειλητική για το κυνήγι και τους κυνηγούς.

Στην περσινή Ρυθμιστική (2015-2016) επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να αφαιρεθούνε τέσσερα είδη από τον κατάλογο των θηρεύσιμων πτηνών, ενώ τελικά μετά τις ισχυρές πιέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αφαιρέθηκε ένα είδος, η φλυαρόπαπια ή καπακλής.

Εκτός αυτού περιορίστηκε περεταίρω η περίοδος θήρας για ορισμένα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά.

Και στις δύο Ρυθμιστικές Αποφάσεις Θήρας που υπέγραψε ο κ. Τσιρώνης χαρακτηριστική υπήρξε η ομηρεία και ο εμπαιγμός των κυνηγών με τις αναίτιες καθυστερήσεις και τις αντιφατικές δηλώσεις από πλευράς Υπουργείου.

Παρά όμως τον εμπαιγμό και την κοροϊδία στα πλαίσια της υπογραφής των Ρυθμιστικών Αποφάσεων Θήρας, ο κ. Τσιρώνης θα μας μείνει αξέχαστος για την πρωτοβουλία έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για τη θήρα.

Χωρίς γνώσεις, χωρίς στόχους και χωρίς σχέδιο, όπως ομολόγησαν ακόμη και τα στελέχη των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, ο κ. Τσιρώνης ξεκίνησε ένα διάλογο παρωδία επειδή προφανώς πιέστηκε από κάποιους να το κάνει.

Στη συνέχεια αποσύρθηκε από συντονιστής του σχετικού διαλόγου και άφησε στη θέση του τον κ. Ντινόκα, προϊσταμένου στη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου και ένιψε έτσι τας χείρας του.

Και τι δεν ακούστηκε στα πλαίσια αυτού του διαλόγου παρωδία. Ξεσπάθωσαν οι απανταχού περιβαλλοντικές ΜΚΟ και οι οικολόγοι πράσινοι. Και αποτέλεσμα μηδέν.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έστειλαν πολυσέλιδο κείμενο με την τεκμηρίωση των θέσεών τους, ενώ αφού ξεπέρασαν κάθε όριο ανοχής στην προσβλητική συμπεριφορά και απαξίωση από πλευράς κ. Τσιρώνη αποσύρθηκαν λίγο πριν τη λήξη του διαλόγου.

Τα παραπάνω, κάνουν την περίοδο Μπιρμπίλη να φαντάζει ως παιχνιδάκι για το κυνήγι σε σχέση με τις απειλές που δέχτηκε η δραστηριότητά μας στην περίοδο Τσιρώνη.

Ο κ. Τσιρώνης όμως δεν κατάφερε τελικά το καίριο πλήγμα που επιθυμούν κάποιοι στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και το κυνήγι.

Με βάση τα παραπάνω, η απομάκρυνση του και η αντικατάστασή του από τον κ. Φάμελο, δημιουργεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως δε θα επαληφθούν τα φαινόμενα απαξίωσης των κυνηγών και των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Φάμελου, με την ευχή να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία που δημιούργησε στους κυνηγούς η τοποθέτησή του στη θέση του αρμόδιου για τη θήρα Αναπληρωτή Υπουργού.

 

Tagged: , , ,