Κάντο όπως στη Χαλκιδική…

Κάντο όπως στη Χαλκιδική…

Η περίπτωση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποτελεί ίσως τη μοναδική οργανωμένη αντίσταση τοπικής κοινωνίας που έχει καταφέρει να σπάσει τη σιωπή που επιβάλλεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε ένα ζήτημα ιδιαίτερα μεγάλης περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, οι κάτοικοι της περιοχής που δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν το δίκιο τους παρά τις διώξεις, συγκεντρώθηκαν και ανέδειξαν με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες, τον υποψήφιο της επιλογής τους για το χρίσμα του Δημάρχου της περιοχής, ιδιότητας που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σε πλήθος δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, αλλά πουθενά στα κυρίαρχα ΜΜΕ, παρουσιάζονται με νηφαλιότητα οι ενέργειες των τοπικών κοινωνιών και εκτενής τεκμηρίωση της θέσης τους που είναι ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού. Τεκμηρίωση που περιλαμβάνει τόσο περιβαλλοντικές, όσο και κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις.

Στο συγκεκριμένο κίνημα συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των ιδιοτήτων, ακόμη και αρχιμανδρίτες, γεγονός το οποίο τουλάχιστον προβληματίζει εμάς που βρισκόμαστε μακρυά. Προβληματίζει αφενός μεν για την σιωπή που έχει επιβληθεί από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και αφετερου δε για τη σπουδή με την οποία υποστηρίζεται η συγκεκριμένη επένδυση από τους αρμόδιους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπήσουν όλους εμάς κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο βαθμό που δεν έχει γίνει κάποιο σχετικό δημοψήφισμα, μπορούμε κάλιστα να αναφέρουμε πως δε συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με οτι συμβαίνει σε όλες τις άλλες μεγάλες τεχνικές παρεμβάσεις στην Ελληνική φύση, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν ειναι μόνοι τους, μιας και υποστηρίζονται από επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, κυνηγούς και ακόμη και από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη δυσκολία που υπάρχει πλέον να διακρίνουμε οι πολίτες το ορθό από το λάθος, όταν πίσω από οποιαδήποτε ενέργεια κρύβονται μεγάλα συμφέροντα, δε μπορεί εύκολα κανείς να πάρει θέση τεκμηριωμένη σχετικά με το αν θα επέλθει πραγματικά  ή όχι η καταστροφή του περιβάλλοντος που αναφέρουν διάφοροι φορείς μέσα από τις σχετικές διαδικασίες εξόρυξης.

Μπορούμε όμως οι κυνηγοί να πάρουμε θέση σε ότι αφορά στις διαδικασίες και τη διαφάνεια που διέπουν τις σχετικές επενδύσεις. Και εκεί, δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να ταχτούμε υπέρ των τοπικών κοινωνιών, στο βαθμό που κατά πλειοψηφία στέκονται αντίθετες στη συγκεκριμένη επένδυση. Δε χρειάζεται άλλο τεκμήριο πλην της υποστήριξης στη δημοκρατία και τη διαφάνεια για να το πράξουμε αυτό. Οι συγκεκριμένες αρχές, μόνο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να εκφραστούν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με κατάργηση του δικαιώματος να επιλέγουν οι πολίτες αν και κατά πόσο θα γίνεται μία επένδυση στον τόπο τους, μόνο τρόμο μπορεί να φέρει στις ψυχές των αναίτια δυστυχισμένων Ελλήνων για το μέλλον του τόπου και το δικό τους.

Με δεδομένο το γεγονός πως στη Βέροια, μία άλλη αντίστοιχου μεγέθους επένδυση, αυτή με το υπό εγκατάσταση αιολικό βιομηχανικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέρμιο, έχει εγκριθεί με προκλητική ευκολία από το τοπικό Δασαρχείο και από το Δήμο Βέροιας, που με λιγότερες από τις μισές ψήφους σε σύνολο Δημοτικών Συμβούλων, ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μόνο έωλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αγνοώντας προκλητικά τις επί του αντιθέτου εισηγήσεις, και με την τοπική κοινωνία να παραμένει σε ολέθρια για το Βέρμιο άγνοια, στρέφουμε τα βλέμματα μας στη Χαλκιδική.

Με την ελπίδα να αποτελέσει το πρώτο έναυσμα για την εφαρμογή επιτέλους των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων που μαζί με τη διαφάνεια και την επιστημονική τεκμηρίωση θα έπρεπε να αποτελούν τα  μοναδικά κριτήρια αξιολόγησης κάθε αντίστοιχης παρέμβασης στην Ελληνική φύση.

Αυτό δηλαδή που δεν καταφέραμε εμείς εδώ στην περίπτωση του αιολικού του Βερμίου.

Σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική μπορείτε να ενημερώνεστε (και) από τους παρακάτω συνδέσμους:

AntiGold Greece | Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Βασιλίνος | Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Tagged: