Ευρωπαϊκή πρόταση νομοθεσίας δίνει στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων

Ευρωπαϊκή πρόταση νομοθεσίας δίνει στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων

Την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που στην πράξη υποχρεώνει τους έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν τους σπόρους από τις πολυεθνικές ζητά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας απόρριψης της νομοθετικής πρότασης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές κλιμακώνεται. Με δικαιολογία την προστασία της αγροτικής παραγωγής ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κατέθεσε πρόταση Κανονισμού που στην πράξη υποχρεώνει όλους τους έλληνες και ευρωπαίους γεωργούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της βιομηχανίας. Η πρόταση επιβάλει γραφειοκρατικά εμπόδια σε όσους αγρότες δεν αγοράζουν τους σπόρους από το εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά γίνεται αδύνατο για τους αγρότες να κρατάνε και αναπαράγουν σπόρους, αλλά πρέπει πάντα να τους αγοράζουν. Κάνει αυτό καλό στη διατροφική ασφάλεια; Όχι. Ενώ, τώρα έχουμε πολλές φυσικές ποικιλίες π.χ. ντομάτας, αν είχαμε μόνο 1-2 “πατεντοποιημένες” και τις χτυπούσε μια επιδημία θα μέναμε χωρίς καμία ποικιλία. Αυτό που επιχειρούν θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια τροφής, την ίδια στιγμή που αυξάνει το κόστος γιατους παραγωγούς και την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίων όλων μας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη κύμα αντιδράσεων από κινήματα πολιτών, δίκτυα και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Με τροπολογία ζήτησα την πλήρη απόρριψη της πρότασης. Η τροπολογία ήδη έχει την στήριξη 8 ακόμη ευρωβουλευτών που την συνυπέγραψαν, ενώ παλεύω να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πηγή: Δασαρχείο | καθημερινή ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

Σ.Σ. Το μονοπώλιο σπόρων πέραν των παραπάνω, αποτελεί άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα για την οποία στην Ελλάδα πολλοί τυρβάζουν αλλά ελάχιστοι ενδιαφέρονται στην πράξη. Με την προπαγάνδα συγκεκριμένων φορέων και ανθρώπων η Ελληνική κοινωνία έχει αποπροσανατολιστεί πλήρως σχετικά με τις απειλές που ισχύουν για τη βιοποικιλοτητα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται απειλή για τη βιοποικιλότητα η νόμιμη θήρα ενώ ενεργειες και προτάσεις σαν την παραπάνω περνούν στο απυρόβλητο.

Η διαχείριση των υδάτων, ο έλεγχος της τροφής και η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας ενώ δεν αποκλείεται οι αιτίες των τεχνητών χρεωκοπιών όπως αυτής που συμβαίνει στη χώρα μας να συνδέονται άμεσα με τους τρεις παραπάνω τομείς.

Το μόνο όπλο των πολιτών είναι η ενημέρωση.

Ο Κ.Σ. Βέροιας καλεί τους πολίτες, κυνηγούς και μη, να ενημερωθούν άμεσα για τα παραπάνω ζητήματα γιατί η άγνοια και η παθητικότητα όπως αποδεικνύεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο για τους Έλληνες, επιτρέπει σε κάθε λογής αισχροκέρδεια να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Η ενημέρωση πλέον εκτιμούμε πως δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση για κάθε πολίτη.

Tagged: ,