Τελευταία νέα του Κ. Σ. Βέροιας

Τελευταία νέα του Κ. Σ. Βέροιας

Σημαντικές επιτυχίες της Θηροφυλακής

Ιδιαίτερα σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν πρόσφατα οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης που εδρεύουν στους Κυνηγετικούς Συλλόγους Βέροιας και Νάουσας κ. Πετράκης Γ. και Γιτόπουλος Κ.  στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο από δέκα μέρες εντόπισαν τέσσερις περιπτώσεις λαθροθηρίας τις οποίες αντιμετώπισαν με επιτυχία και οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης μετά τις σχετικές μηνύσεις που κατατέθηκαν.

Συγκεκριμένα στο διάστημα 12 – 16/10/2013, εντοπίστηκαν:

Ένα άτομο που είχε τοποθετήσει παράνομα θηλιές για σύλληψη αγριόχοιρων στην περιοχή των Γεωργιανών. Υποβλήθηκε η σχετική μήνυση και κατασχέθηκαν οι θηλιές.

Ένα άτομο στην περιοχή του Σελίου που είχε θηρεύσει παράνομα ένα ζαρκάδι το οποίο βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Υποβλήθηκε η σχετική μήνυση και κατασχέθηκαν το όπλο και το θήραμα και αφαιρέθηκε η άδεια θήρας.

Ένα άτομο να κυνηγά παράνομα νύχτα. Υποβλήθηκε η σχετική μήνυση και κατασχέθηκε το όπλο.

Τέσσερα άτομα που είχαν θηρεύσει παράνομα έναν αγριόχοιρο νύχτα και σε μη προβλεπόμενη μέρα στην περιοχή της Σάντας. Υποβλήθηκαν οι σχετικές μηνύσεις και κατασχέθηκε το θήραμα.

Η Διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στους κ. Πετράκη και Γιτόπουλο, οι οποίοι με τη δράση τους αποδεικνύουν περίτρανα το ότι οι κυνηγοί υπερασπιζόμαστε τα μέγιστα την Ελληνική φύση ακόμη και σήμερα παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες της εποχής.

 

Περάσματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα περάσματα των μεταναστευτικών θηρεύσιμων πτηνών που έρχονται αυτήν την περίοδο από Βόρεια στη χώρα μας για να ξεχειμωνιάσουν.

Τόσο στην Ημαθία όσο και σε όλη την επικράτεια έχουν ήδη φανεί μεγάλοι αριθμοί από φάσες και τσίχλες και πολλά πουλιά έχουν ήδη «πιάσει» σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορές από το διαδίκτυο αλλά και αλλού, τα φετινά περάσματα ήταν αξιοσημείωτα σε αριθμό πουλιών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα πέρυσι. Πολλοί θεωρούν πως αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για το ότι θα έχουμε βαρύ Χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος η έναρξη των περασμάτων ξεκίνησε νωρίτερα από το σύνηθες, γεγονός που ενδεχομένως επιβεβαιώνει τις παραπάνω «προβλέψεις». Εμείς αφήνουμε το χρόνο να το δείξει.

Σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και οι μπεκάτσες και τα υδρόβια που συμπληρώνουν τα είδη πτηνών που θα αποτελέσουν θηρευτικό αντικείμενο τους επόμενους μήνες για τους κυνηγούς.

Τα παραπάνω αποτελούν τρανταχτή απόδειξη του ότι η άσκηση της θήρας δεν επηρεάζει πληθυσμιακά τα θηράματα, τα περισσότερα είδη των οποίων διατηρούν σταθερούς ή και αυξανόμενους τους πληθυσμούς τους.

 Λύσσα

Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα οι ρίψεις αντιλυσσικών εμβολίων δολωμάτων από εναέρια μέσα στην Ημαθία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας με συλλογή δειγμάτων που θα αποστέλλονται στην παραπάνω αρμόδια Διεύθυνση για διάγνωση. Οι κυνηγοί παραμένουν από τις πιο ενημερωμένες κοινωνικές ομάδες στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ οι οργανώσεις τους συμμετέχουν στην Επιτροπή Επιτήρησης της λύσσας του Υπ.Α.Α.Τ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λύσσα μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ/νση Κτηνιατρικής της Π. Ε. Ημαθίας, στη Δασική Υπηρεσία, ή στον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας.

Βράβευση Συλλόγου

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας είναι ενταγμένος στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Υπ. Εσωτ. Δημ. Διοικ. & Αποκ.) από το Νοέμβριο του 2001, υπαγόμενος επιχειρησιακά στο σχεδιασμό του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Στο διάστημα αυτό των 12 ετών, κάθε Καλοκαίρι, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Συλλόγου, συμμετέχει ενεργά στις αντιπυρικές δράσεις της περιοχής υπό το συντονισμό και την επίβλεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού, με την επάνδρωση των Πυροφυλακείων της Καστανιάς και του Πολυδενδρίου, με συμμετοχή σε σεμινάρια που διοργανώνει η Π. Υ. και διάφορες άλλες δράσεις.

Πέραν της συμμετοχής στις αντιπυρικές δράσεις, οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας έχουν πραγματοποιήσει και άλλες όπως ο καθαρισμός συγκεκριμένων δασών της περιοχής.

Ο Δήμος Βέροιας αναγνωρίζοντας την παραπάνω προσφορά του στην Πολιτική Προστασία της περιοχής, τίμησε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013.

Tagged: ,