Δακτυλιωμένη Μπεκάτσα

Δακτυλιωμένη Μπεκάτσα

Στις 31/12/2011 οι κυνηγοί μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, Χατζηκυριακίδης Αριστείδης και Αντωνίου Κωνσταντίνος συνοδευόμενοι από το φίλο τους Κιρσανίδη Γιώργο σε κυνηγετική έξοδο που πραγματοποίησαν στην περιοχή της Βέροιας καρπώθηκαν μία μπεκάτσα που είχε δακτυλιωθεί στην Πολωνία.

Οι παραπάνω κυνηγοί μόλις είδαν το δαχτυλίδι επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου και τον ενημερώσανε σχετικά. Τα στοιχεία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μέσω του θηραματολόγου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) στην ομάδα έρευνας και τεκμηρίωσης της ΚΟΜΑΘ η οποία τα προώθησε με τη σειρά της τόσο το Πολωνικό όσο και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πτηνών.

Η διαδικασία της δακτυλίωσης των μεταναστευτικών πτηνών δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες που παρακολουθούν τα είδη αυτά να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις τους, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τη γνώση της βιολογίας και κατ’ επέκταση τη διαχείρισή τους, στα πλαίσια της διατήρησης της βιοποικιλότητας όπως προβλέπεται από τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά στα θηραματικά είδη, οι κυνηγοί είναι εκ των πραγμάτων από τους σημαντικότερους αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια αρκεί να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να ενημερώσουν σχετικά τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής τους σε περίπτωση που βρούνε κάποιο δακτυλιωμένο πουλί, όπως ορθά και με συνέπεια έπραξαν οι παραπάνω κυνηγοί.

Η διοίκηση του Κ. Σ. Βέροιας αλλά και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης συγχαίρουν τους κυρίους Χατζηκυριακίδη, Αντωνίου και Κιρσανίδη για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που έδειξαν και ελπίζουν  η πράξη τους θα βρει μιμητές σε όλους τους κυνηγούς που θα έρθουν στο μέλλον σε επαφή με δακτυλιωμένα πτηνά, αποδεικνύοντας έτσι τη σημασία της συνδρομής των κυνηγών στη διαχείριση της Ελληνικής φύσης.